Çalışma ortamı içerisindeki bir çok kişi gibi ben de, iş hayatı ve yöneticilik yaşantısı içerisinde koçluk kavramıyla tanışmıştım. Uyguladığımız liderlik modelimizde koçluk stili üzerine çalışmalar yaptık. Üst yönetim ekibi olarak takım koçluğu aldık. Açık söylemek gerekirse, o dönemde koçluk olgusunu sadece yüzeysel ve üstünkörü tanıdığımı sonraları çok daha iyi anladım.
Bendeki esas değişimi yaratan süreç, bir danışan olarak koçluk almaya başlamamla oldu. Koçluk sürecinin bende yarattığı etki, sağladığı katkı ve destek, bu alana olan bakış açımı çok değiştirdi. Kendi yaşam yolculuğumun çok kritik ve zorlu bir döneminde bana kılavuzluk etti. Önümdeki seçeneklerin farkına varıp, konfor alanımdan çıkmamı sağlayacak kararları alma adına özgüvenimi arttırdı.
Bu süreç, aynı zamanda beni bu alanı daha yakından tanıma ve öğrenmeye itti. Katıldığım eğitim programlarıyla, koçluk kavramına ilişkin bilgi birikimim daha da derinleşti. Burada öğrendiklerim ve içselleştirdiklerim önümde yeni ufuklar açtı. Özellikle kendime, çevreme, yaşama ve bireye yönelik farkındalığımı inanılmaz geliştirdi.
Profesyonel Koçluk Eğitimleri
Adler International bünyesinde, 3 modülden oluşan sertifikasyon programını tamamladım.
Eğitim programı, klasik anlamdaki ders mantığının çok dışında bir içeriğe sahipti. Bir yandan koçluk teorisine yönelik ana prensipleri, araçları öğretirken, diğer yandan da tüm bu öğretileri uygulamaya fırsat veren workshoplardan oluşuyordu. Kendi adıma en ciddi kazanım, programlarda yapılan sayısız koçluk egzersizi esnasında, kendime yönelik farkındalığı arttırmam ve içsel yolculuğu başlatmam oldu.
Katıldığım eğitim programlarının yanı sıra, bu alandaki bilgi dağarcığımı genişletmek adına, internette yer alan sayısız kaynağa ek olarak, kitap ve periyodik yayınları da takip etmeye çaba gösteriyorum.
İleri Düzey Koçluk Programı – Practicum
2014 yılındaki 3 modülden oluşan temel eğitimleri takiben, teorik öğrenimlerimi, pratik anlamda da koçluk yaparak geliştirmeye devam ettim. Bu sayede, kendi içinde arayışı olan, gelişim ve değişim ihtiyacını hisseden, yaşam tatminini arttırmak isteyenlere yardımcı olabilmek inanılmaz bir keyif verdi.
Bu pozitif deneyimi takiben, koçluk alanındaki yolculuğumun bir diğer önemli halkası olan İleri Düzey Koçluk Programı’na katılmaya karar verdim. Adler International Training bünyesindeki Practicum olarak adlandırılan bu eğitim süreci çok ciddi katkılar sağladı.
Practicum Programı, bir çok farklı modülden oluşan yaklaşık 9 aylık yoğun bir program. Teorik sınıf eğitimleri, koçluk laboratuvarları, sanal sınıflar, supervizyon desteği gibi farklı modüller koçluk gelişimime önemli katkılar sağladı. Ayrıca kendi danışanlarıma koçluk yapmaya devam ederken, deneyimli mentor koçlardan bu koçluk süreçlerine ilişkin mentorluk ve geri bildirim almak çok değerliydi.
9 aylık bu ileri seviye koçluk programı sonrasında hazırladığımız dosya ve sınavlar sonucu Adler Trained Coach (ATC) sertifikasını almaya hak kazandım.
ICF Sertifikası – Associate Certified Coach (ACC)
Bu eğitim programlarını ve ATC sertifikasını takiben, sınavları ve gerekli koçluk saatlerini tamamlayarak, ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu) tarafından verilen ACC ( Associate Certified Coach) ünvanını almaya hak kazandım.
One World Consulting
Kurumsal şirketlere yönelik koçluk çalışmalarımı, İnsan Kaynakları ve Yetenek Yönetimi alanında danışmanlık hizmetleri sunan One World Consulting bünyesinde devam ettiriyorum.
2017 yılından beri Executive Coach ekibi içerisinde yer aldığım One World Consulting ile birlikte, farklı sektörlerdeki ağırlıklı olarak C-level üst düzey yönetici ve liderlere yönelik koçluk ve mentorluk projelerinde yer alıyorum.
Son derece nitelikli, kaliteli ve deneyimli bir ekip bünyesinde koçluk yolculuğuma devam ediyor olmak benim için inanılmaz değerli ve öğretici.
Koçluk kavramını bu kadar benimsemem, ilgi göstermemin bir sebebi de kendi değerlerim, felsefem, yaklaşımım ile ne kadar örtüştüğünü fark etmem oldu.
Koçluk olgusunun ana felsefesi, bireyin ihtiyaç duyduğu çözümleri kendi içerisinde barındıran bütünselliğe ve mükemmelliğe sahip olduğu inancına dayanıyor.
İçerisinde bulunduğumuz sistem, koşullar, stres, alışkanlıklar, önyargılar vs vs nedeniyle bazen bu farkındalığa varamıyoruz, çözümlere ulaşamıyoruz. Koçluk işte tam bu aşamada devreye giriyor. Empoze etmek, yönlendirmek, kalıplara sokmak, koşullamak yerine, bireyin kendi bütünselliğine saygı duyarak, nötr kalmayı başararak, bir ölçüde ona kılavuzluk etmeye dayanıyor.
Koç bakışını kazanmak, koç olabilmek uzun ince bir yolculuk. Kendi adıma, bu yolculuğu deneyimliyor olmaktan çok mutluyum. Renkli yakalı kariyerimde önemli bir öncelik olan, yaşam yolculuğuma anlam katan yeni bir kulvar olarak görüyorum.
“Zihinsel Atışmalıklar” isimli bloğumu açarken, ana hedefimin, öğrendiklerimi, içselleştirdiklerimi, deneyimlerimi sizlerle paylaşmak ve sizlerin düşünme iştahınızı arttıracak zihinsel atıştırmalıklar sunmak olduğunu paylaşmıştım. Bu çerçevede, bloğumda “Koçluk ve Mentorluk” kategorisi altında koçluk alanıyla ilgili yazılarımı da okuyabilirsiniz.
Yaşam hikayemin diğer bölümleri için linke tıklayın
Beyaz Yaka çalışma hayatına merhaba
Yaş 31 – İlk Genel Müdürlük deneyimi
Garanti ve Eureko Sigorta Dönemi