Startup ve Insurtech, Yazılarım

Mercedes’in Tesla macerası

Kurumsal şirketlerin startup girişimlerle işbirliği açısından önlerinde çok farklı seçenekler mevcut.

Bunların birisi de, yatırımcı boyutu ve startup girişimin değerinde oluşan exponential artıştan finansal getiri elde etme fırsatı.

Bu açıdan ilgi çekici bir hikayeyi sizlerle paylaşmak istedim;

📍 Tam 14 yıl önce, Mayıs 2009’da, Daimler (ya da daha bilinen marka adıyla Mercedes), 50 milyon dolar ödeyerek yaklaşık %10 Tesla hissesi satın almıştı. Aşağıdaki foto o günün hatırası.

📍 O dönemde Tesla daha yolun çok başındaydı, piyasa değeri 500 milyon dolar düzeyindeydi ve 2008 krizi sonrasındaki zorlu dönemi atlatmaya çalışıyordu. Elinde sadece Roadster modeli vardı, 2012 yılında piyasaya çıkaracağı Model S bile daha ortada yoktu.

📍 Elon Musk, Mercedes’in bu yatırımın o dönemde Tesla’nın ayakta kalması adına çok önemli bir katkı sağladığını söylemişti. Yani Tesla bugünlere geldiyse, Mercedes‘e epey bir teşekkür etmeli.

📍 Mercedes’in bu yatırımla önemli hedeflerinden birisi de, Tesla’nın geliştirmekte olduğu teknolojiler ve özellile batarya alanındaki inovasyonlarından faydalanmaktı.

📍 Sene 2014’e gelindiğinde, yani neredeyse 10 yıl önce, Daimler elindeki Tesla hisselerini 780 milyon dolara satma kararı aldı. O dönemde elde ettiği çok ciddi finansal getiriden oldukça memnundu. Artık ciddi rakip olarak gördüğü Tesla’dan yatırımını çekip, elektrikli araç kulvarında kendi teknolojileri ile ilerleme kararı almıştı.

📍Mayıs 2023 ‘e geldiğimizde, Tesla’nın bugünkü piyasa değeri yaklaşık 580 milyar dolar. Öte yandan, Mercedes grubunun piyasa değeri ise 75 milyar dolar düzeyinde.

📍Yani Mercedes 2009 yılında aldığı yaklaşık %10 Tesla hissesini aynı oranda koruyabilseydi, yaklaşık 50 milyar dolar bir aktife sahip olacaktı. Bir başka ifadeyle, neredeyse kendi piyasa değerini ikiye katlayacak bir finansal getiri elde etmiş olacaktı. Bu dönemde olası teknolojik inovasyon, işbirliği ve pazar fırsatları da elbette cabası.

📍 Tesla’nın piyasa değerinde ciddi bir balon olduğu, bu başarının sürdürülemeyeceği, ana oyuncuların elektrikli araç rekabetinde öne çıkacakları vs bir çok iddia var ortada. Ama sonuçta yukarıda paylaştığım verilerin hepsi somut ve gerçek rakamlara dayalı.

🌟🌟🌟

Buna benzer örnekleri bir çok farklı sektörde görmek mümkün. Startup girişimler, ölçeklenme becerileri, teknolojik inovasyon kasları ve çevik yapılarıyla değer yaratma yarışında arayı sürekli açıyorlar.

Kurumsal şirketlerin startup ekosistemine olan ilgisi sadece inovasyondijitalleşmeteknoloji boyutunda olmaktan çok öteye geçmeli. Özellikle finansal yatırım ve değer yaratma boyutu çok daha öne çıkacak gibi görünüyor.

#mentor #insurtech #girişimcilik #ev #değerleme #yatırım

 

 

Beğendiyseniz Lütfen Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir