Yazılarım, Zihinsel Atıştırmalıklar

Keşif safarisi ve beyin

Paylaşımlarımda bazen bahsi geçen “Keşif Safarisi” kavramını merak edip, soranlar oldu.

Kendimce adını “internette keşif safarisi” taktığım bu aktiviteye zaman planlamam içinde mutlaka yer veriyorum.

Arkasındaki niyet, bana ilham veren, düşündüren, fikir üretme ve zihinsel egzersiz sürecime katkı sağlayan yeni keşifler yapmak.

Bu bazen bir blog yazısı, podcast yayını, TEDTalk, bazen de bir makale, kitap özeti, YouTube yayını oluyor.

✻ ✻ ✻

🎯 İnternet derya deniz, inanılmaz bir arşiv sunuyor. Ulaşabileceğiniz bir çok değerli ve ücretsiz kaynak var. Önemli olan, “ipin ucunu doğru yerden çekerek yola çıkmak”. Bunu başardığınızda sizi kaliteli ve faydalı bilgilere, içeriklere ve yeni keşiflere götürüyor.

🎯 Keşif safarisi için mutlaka takip listemde yer alan kişiler üzerinden yola çıkıyorum. İşin püf noktası bu.

🎯 Farklı mecralardan ve kaynaklardan oluşan, kendim için hazırladığım rafine bir takip listem var. Bu listenin sürekli bakımını da ihmal etmiyorum. Belirli dönemlerde listeye girenler, çıkanlar oluyor. Ayrıca bekleme rafına aldığım, ana listeye almadan bir süre izlediklerim var.

🎯 Bu tarz canlı ve dinamik bir takip listesi oluşturmanın inanılmaz faydasını gördüm. Kesinlikle kendiniz için iyi bir yatırım tavsiyesidir.

🎯 İnternette gezintiye başladıktan sonra, tam bir “kaşif” yaklaşımıyla, karşıma ne çıkacağını bilmeden ve herhangi bir ön kabul olmadan, Keşif Safarisi sürecinin beni internette götüreceği yöne doğru kendimi akışa bırakıyorum.

❝ Doğru “lead” sizi yanlış içeriğe götürmüyor, tecrübeyle sabittir. ❞

✻ ✻ ✻

❗️ Öte yandan, bu süreci disiplinli ve doğru şekilde yapmazsanız, ciddi tuzakları da barındırıyor.

🎯 Abartılı şekilde ticari amaçlarla hazırlanmış, popüler konulara yönelik ama içi boş, “buzzword” niteliğindeki ifadelerle dolu, özgünlüğü ve derinliği olmayan içeriklerden uzak durmaya çalışıyorum.

❗️Eğer doğru ipin ucunu çekmezseniz, yola doğru noktadan çıkmazsanız, internette “junk flow” diye tanımlanan sarmalın içinde kaybolma riski çok yüksek.

Reels, youtube videoları, story paylaşımları çok tehlikeli tuzaklar haline gelebiliyor. Bazen telefonun, tabletin ya da bilgisayarın ekranında zamanın nasıl geçtiğini fark etmeden saatlerce kalıp, anlamsız, faydasız, hatta zararlı içerikler arasında kayboluyorsunuz.

🌟 Evet, bazen kafa dağıtmak veya amaçsız şekilde internette zaman geçirmek, aylaklık yapmak ihtiyaç olabiliyor. Ama bu kural değil istisna olmalı.

✻ ✻ ✻

🎯 Zihninizi, duygularınızı ve ruhunuzu kaliteli ve sağlıklı beslemek çok önemli.

🎯 “Junk flow” olarak tabir edilen abur cubur niteliğinde, “fast food” tarzı görünüşü cazip ama içeriği zararlı kaynaklardan uzak durmak gerekiyor.

🎯 “Fine dining” tarzında, “a la carte” menüden özenle seçilmiş, kaliteli gıdayla zihninizi beslediğinizde farkı göreceksiniz.

🎯 Unutmayın, zihninizi siz beslemezseniz, o kendi kendini yiyip bitirecektir.

koç mentor koçluk yaşam kariyer gelecek
Zihinselatıştırmalıklar renkliyakalı

Beğendiyseniz Lütfen Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir