Startup ve Insurtech, Yazılarım, Zihinsel Atıştırmalıklar

Sora bize ne söylüyor?

Open AI’ın son bombası Sora niçin bu kadar büyük gürültü koparttı? Yapay zekanın geleceğine dair bize ne mesajlar veriyor?

🎯 15 Şubat üretken yapay zeka dünyası adına çok hareketli geçti. Önce, Google uzun süredir üzerinde çalıştığı Gemini Pro 1.5 modelini duyurdu.

Ne tesadüf ki 😏 birkaç saat sonra, OpenAI yeni bombasını patlattı. Böylece, #OpenAI ve #Microsoft#Google kalesine bir gol daha attı denebilir.

🎯 Japonca gökyüzü anlamına gelen #Sora, metinden 1 dk uzunluğa kadar video üreten bir #yapayzeka aracı. Henüz genel kullanıma, yani bizlere açık değil. Ne zaman buna hazır olacağı da açıklanmadı. Sadece kapalı test ortamında sınırlı bir grubun kullanımında şimdilik.

🎯 Neyse, amacım Sora’yı tanıtmak değil, o konuda zaten bol miktarda paylaşım var. Daha çok, aklıma takılan bazı sorular üzerinde birlikte kafa yoralım istiyorum.

👉 Nasıl oldu da, sadece web sitesinde yer alan bazı video görselleriyle Sora bu kadar büyük bir etki yarattı?

Elbette, üretilen videoların insan yapımına yakın kalitede olması herkesi çok şaşırttı. Ama bana sorarsanız asıl olay farklı.

❝ Sora’nın yarattığı bu gürültünün arkasında, kendi becerileri ve sağlayacağı faydalardan daha çok, yapay zekanın gelişim hızı, gelecekte nerelere evirilebileceği ve kapıları açılan yeni dünyaya ilişkin spekülasyonlar var. ❞

🌟🌟 Yani Sora’nın kendisi kadar, Sora sonrasındaki hayata ait öngörüler bu etkiyi yarattı.

🎯 Benzer durum, ChatGPT ve DALL.E için de yaşanmıştı. Open AI ürünlerinin performansı ve yetenekleri dikkate alındığında, Sora’nın ulaşabileceği seviye, açacağı yeni kapılar herkesi heyecanlandırdı.

🎯 #MakinaÖğrenimi#DerinÖğrenme derken, #ÜretkenYapayZeka bir kaç yıl içinde hayatımızın merkezine oturdu. Artık hedef bir sonraki aşama; Yapay Genel Zeka. Yani makinaların, bir insanın yapabileceği herhangi bir zihinsel görevi başarıyla gerçekleştirebilecek bir zeka seviyesine ulaşması.

🌟 Sora’yı gören uzmanlar, bu seviyeye 2020’li yıllar bitmeden ulaşabileceğimizi söylemeye başladı.

🎯 İnsana yakın diyaloglar kuran #ChatGPT, metinden görsel üreten DALL.E, şimdi de metinden yüksek kalitede videolar üreten Sora. Bu tabloya, insan beynine başarıyla çip yerleştirdiğini iddia eden Neuralink ve benzeri diğer yüksek teknoloji şirketlerini de ekleyin.

🎯 Diğer tarafta ise, 8 milyarlık nüfusu, global ısınma, göçmen sorunu, gelir adaletsizliği gibi sorunlarla boğuşan bir dünya düzeni.

👉 Nasıl bir geleceğe doğru ilerliyoruz? Sora ve benzerleri bu belirsizliklere ve dünya sorunlarına derman mı olacak, yoksa başımıza yeni dertler mi açacak?

Aslına bakarsanız, #teknoloji#inovasyon ve dijitalleşme savunucularını bile tedirgin eden, ürküten bir süreç bu.

Bir de, Sam Altman’ın OpenAI için tam 7 trilyon dolarlık yeni bir kaynak aradığı söylentileri var. 7 trilyon dolarla neler yapılabileceğini siz düşünün artık.

Neyse, bu konu daha çok su götürür, bir paylaşıma sığmaz, burada keselim.

👉 Sizlerin yorum ve görüşlerini de merak ediyorum. Siz ne düşünüyorsunuz?

Beğendiyseniz Lütfen Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir