Niçin global ölçekte etki yaratan büyük girişimler hep Silikon Vadisi’nden çıkıyor?
Startup alanına ilgi ve merak duyanların kesinlikle izlemesini tavsiye ettiğim Playlist isimli dizinin hikayesi, ana karakter olan Daniel Ek’in sorduğu bu soruyla tetikleniyor.
Netflix platformunda yayınlanan dizi, müzik endüstrisinde ciddi bir etki yaratan ve birçoğumuzun kullandığı Spotify şirketinin kuruluş hikayesini aktarıyor.
İsveçli bir yazılımcı ve hacker olan Daniel Ek dizinin ana karakteri. Niçin global ölçekte etki yaratan büyük girişimler hep Silikon Vadisi’nden çıkıyor? biz neden İsveç’te böyle başarı hikayeleri yazmayalım? gibi sorularla çıktığı yolculuk onu Spotify’ı kurma sürecine götürüyor.
Elbette Hollywood dizileri kadar gösterişli bir prodüksiyon olmasa da, bu İsveç yapımı dizi startup dünyasının zorlu, stresli ve heyecanlı süreçlerini başarılı bir şekilde anlatıyor. Her bölümde farklı bir paydaşın gözünden farklı bakış açılarıyla, 6 bölümlük bir mini dizi formatında startup yolculuğunu gayet güzel aktarıyor.
Diziyi izlediğimde özellikle iki nokta beni etkiledi;
📍 En çok ilgimi çeken yönü, büyük ölçekli bir endüstrinin yaşadığı yıkıcı inovasyon, yani “disruption” sürecini deneyimlemek oldu.
Müzik sektöründeki farklı paydaşların bu disruption macerasına bakış açılarını, takındıkları tutumu, yaşanan mücadeleyi ve sürecin gelişimini izliyorsunuz dizi boyunca. Özellikle işin hukuk ve mevzuat boyutu, sektörün ana oyuncularının gücü elde tutma kavgası ve farklı paydaşların farklı öncelikleri dizide gayet başarıyla anlatılıyor.
Disruption dalgasını yaşayan veya yaşamak üzere olan bir çok sektörün paydaşlarının içselleştirebileceği oldukça faydalı ipucu ve tavsiyeler var dizide.
📍 Bir diğer önemli noktada, sürekli kullandığımız ve belki de kanıksadığımız bazı mobil uygulamaların arkasındaki alın ve akıl terinin farkındalığına kavuşmak.
Muhtemelen çoğumuzun kullandığı bir uygulama olan Spotify’ın aslında sadece bir teknolojik yazılım olmaktan öte, arkasında ne kadar farklı boyutları olan bir yolculuğun ürünü olduğunu görmek etkileyici. Arkadaki o zorlu süreçleri, stresli mücadeleyi ve yaşanan kavgaları izlediğinizde, startup dediğimiz yapının, salt bir yazılım veya teknolojiden çok daha fazlası olduğunu anlıyorsunuz.
Bir çok startup girişiminin benzer süreçlerini deneyimleyen bir kişi olarak, bunu bizzat teyit edebilirim.
🔎 P.S. Bu tarz dizilere meraklıysanız, bu alandaki diğer 3 başarılı dizinin hikayesini paylaşan aşağıdaki blog yazıma da göz atmanızı tavsiye ederim.