Kurumsal ortamda çalışanlar için “İş Planı” ayrı bir anlam taşır. Şirketin geleceğe yönelik vizyonu, kurumsal kimliği, değerleri, stratejik öncelikleri, rekabet avantajları, ana projeleri, aksiyon planları, rakamsal hedefleri, bütçesi gibi ana başlıkları içeren ve kurum çatısı altındaki herkesin bilmesi, sahiplenmesi ve uygulaması için ciddi emek harcanan bir yaşam kılavuzudur.
🌟 Şirketler için “İş Planı” bu kadar hayati bir önem taşırken, aynı yaklaşımı, hassasiyeti niçin kendimiz için göstermiyoruz?
Hayatımızın, yani “Benim Hayatım A.Ş.” nin hem ana hissedarı hem de CEO’su biziz. Onunla ilgili stratejik kararlar, aksiyonlar, planlar, tercihler, yani tüm sorumluluk bize ait.
🌟 Acaba Benim Hayatım A.Ş. için bir yaşam planı hazırlasak, nasıl bir doküman çıkar karşımıza?
Başlangıç noktası, birey olarak vizyonumuzu ifade eden, yaşam amacımız, varlık nedenimiz olmalı herhalde.
“Ben niçin varım?” sorusunun yanıtını, yani yaşam amacınızı bir cümle ile kağıda dökmeyi hiç denediniz mi?
Vizyonunu sade, net ve özgün bir yapıda ortaya koymayı beceremeyen bir çok şirket var. Acaba biz de bireysel anlamda aynı kaderi mi paylaşıyoruz?
Peki ya değerlerimiz?
Benim Hayatım A.Ş., kurumsal kimliği belirgin olmayan, değerlerinin farkında olmayan ya da sadece kağıt üzerinde bunları paylaşan, ama günlük hayata yansıtamayan şirketlerle aynı grupta mı? Yoksa değerlerinin bilincinde olan, bunu şeffaf bir şekilde paylaşan ve yaşamını bu değerler etrafında kurgulayan müstesna azınlığa mı dahil?
Birey olarak bize rekabet avantajı sağlayan güçlü yönlerimizin, yeteneklerimizin ne kadar farkındayız?
Aynen başarılı şirketler gibi, stratejik önceliklerimizi, tercihlerimizi bu güçlü yönlere göre mi belirliyoruz?
Muhtemelen kendi iş planımız içerisinde en hazırlıklı olduğumuz alan finansal rakamlar ve bütçemiz. Maaşımız, bankadaki birikimimiz, kredi kartları, borçlarımız genelde hepimizin en yakından takip ettiği başlıklar.
🌟 Peki hiç Benim Hayatım A.Ş.’nin bilançosunu çıkarmayı düşündünüz mü?
Hatırlatayım, Benim Hayatım A.Ş. bilançosunun aktifi, sadece para, ev, araba gibi somut değil, aynı zamanda bilgiler, deneyimler, anılar, arkadaşlıklar, ilişkiler gibi soyut değerleri de kapsıyor.
Pasif tarafında da sadece kredi kartı, mortgage borçları değil, aynı zamanda çevremize, doğaya, işyerimize, ilişkilerimize, topluma olan sorumluluklarımızı, yükümlülüklerimizi de değerlendirmek gerekiyor.
Nasıl ki sürdürülebilir bir başarıya imza atmak isteyen şirketlerin finansal performans kadar kurum kültürü, değerler ve çalışma iklimi gibi unsurlara da önem vermesi gerekiyorsa, aynı hassasiyetin bireyler için de geçerli.
Dolayısıyla, kendi yaşam planımızda, sadece maddi varlıklar, rakam, planlar, hedefler yani mantıksal, rasyonel yönümüz değil duygularımız, tutkularımız, değerlerimiz, inançlarımız da ön plana çıkmalı.
Unutmayalım, yaşamdan aldığımız doyumun, keyfin artması için sadece aklımızı değil duygularımızı, kalbimizin sesini de dinlemeliyiz.
Benim Hayatım A.Ş., alacak verecek muhasebesinde nasıl bir görüntü çiziyor?
Daha fazla kazanmaya, varlıklarını arttırmaya, yaşamdan daha fazla şeyler almaya mı odaklı? Yoksa, borçlarını, yükümlülüklerini, sorumluluklarını yerini getirme, paylaşma ve verme konusunda da hassas mı?
Tüm bunlar ışığında, kendiniz, yani “Benim Hayatım A.Ş.” için bir “İş Planı”, aslında daha doğrusu bir “Yaşam Planı” hazırlamaya ne dersiniz?
Elbette böyle bir çalışmayı birey olarak kendimiz için yapmanın kulağa çok uzak geldiğinin farkındayım.
Unutmayalım, tüm bu çalışmaları, çabayı kurumlar için yapıyoruz.
Ne yani, şirketler bireylerden daha mı önemli?
Yaşam amacımıza, kendimize ilişkin farkındalığın, bilincin oluşmasına kılavuzluk edecek böyle bir çalışmayı hak etmiyor muyuz?
Bu hazırlığın ciddi emek gerektiren, adım adım hayata geçirilmesi gereken bir süreç olduğuna şüphe yok.
🌟 Yaşam yolculuğunuza kılavuzluk edecek böylesi bir egzersiz üzerine kafa yormak ister misiniz?
Önümüzdeki yazılarda, bu konular üzerinde paylaşımlara, zihinsel atıştırmalıklar sunmaya devam edeceğim. Umarım buradaki yazılar, sizlerin yorumları, kendisi için bir iş planı hazırlamak isteyenlere fayda sağlar.
Unutmayın büyük yolculuklar hep küçük bir adımla başlar.
Copyright © 2024 · Okan Utkueri
www.okanutkueri.com sayfalarında yayınlanan tüm içerik hakları Okan Utkueri’ye aittir.