Cebinizde taşıdığınız, yapay zeka destekli bir kişisel asistanınız olsun
ister miydiniz?
CES2024 ‘de tanıtılan yeni cihazlar arasında en çok ses getiren ve üzerinde en çok konuşulan Rabbit r1 oldu.
rabbit inc. tarafından üretilen cihaz, CEO Jesse Lyu’nun tanımıyla, avuç içi büyüklüğünde bir kişisel sesli asistan.
Üretken yapay zeka çağının öne çıkardığı kitlesel cihazlardan birisi olmayı hedefleyen Rabbitr1, dijital ortamlarda yaptığınız bir çok işlemi, sesli komutlarınızla sizin yerinize yapmaya aday.
Kendi işletim sistemi Rabbit OS ile çalışan r1, yapay zeka modelleri olan Büyük Dil Modeli (LLM) ve Büyük Eylem Modeli (LAM) kullanmakta. Cihaza farklı uygulamalar yüklemenize gerek yok. Kendi işini kendi görüyor. Akıllı telefonlarla en temel farkı bu aslında.
Cihazın üzerinde Wi-Fi, kamera, mikrofon ve hoparlör yer alıyor. Bunlar sayesinde hem sizinle hem de yapay zeka modelleri üzerinden etrafındaki dünya ile etkileşim içinde.
Önemli özelliği, öğrenen bir akıllı cihaz olması. Üzerindeki yapay zeka tabanlı sistem sayesinde, belirli komutlarla ilgili ne yapması gerektiğini siz ona öğretebileceksiniz. Zaman içerisinde sizi tanıdıkça daha da akıllanacak ve hayatınızı kolaylaştıracak. En azından cihazın değer önerisi bu.
Ön satışa 199 dolar fiyatla çıkmış olması da oldukça cazip karşılandı. 10.000 adetlik ilk ön siparişin tamamı ilk gün satıldı. İlk teslimlerin Nisan ayında olması planlanıyor. Şu ana kadar ilk 5 partide 50.000 adet cihaz siparişi bitmiş durumda.
Bu arada, benzer işlevleri yapan, daha küçük giyilebilir bir cihaz olan Humane Ai Pin ile de kıyaslanıyor. 699 dolar fiyatı olan Humane AI Pin’e göre bu cihazın fiyatı oldukça makul.
Bu arada, bir süre önce Humane Ai Pin ile ilgili bir paylaşım yapmıştım, ilgi duyanlar için linki aşağıya bırakıyorum.
https://lnkd.in/dk9SMz3W
🌟🌟 Gelelim kafalardaki soru işaretlerine ve cihazın önündeki bariyerlere;
Öncelikle bu bir iletişim cihazı değil. Tanıtımlardan anladığım kadarıyla, cebinizde hem telefonunuzu hem de bu cihazı taşımanız gerekecek. Büyük satış adetlerine ulaşması için en temel bariyerlerden birisi bu gibi görünüyor.
Akla gelen ilk soru şu; akıllı telefonumuzla yapamadığımız ne yapacak bu cihaz? Akıllı telefonların sahip olduğu becerileri dikkate aldığımızda, yakında onların da birer yapay zekalı kişisel asistan haline dönüşmesi an meselesi. O zaman bu cihaza ne gerek kalacak?
Siri, Alexa veya Google Asistan’dan farkı ne? Onlar da benzer işleri yapabildiğinde, niye cebimizde böyle fazladan bir cihaz taşıyalım?
Açıkcası kendi adıma yukarıdaki soruların tatmin edici yanıtlarını çok bulamadım.
Rabbit r1 ve Humane AI Pin gibi cihazların mantığını ve değer önerisini beğenmekle birlikte, kitlesel boyutta yaygınlaşmalarının zor olduğunu düşünüyorum. Bakalım bekleyip göreceğiz.
Siz ne düşünüyorsunuz? İster miydiniz cebinizde böyle bir yapay zekalı asistan?
hashtag renkliyaka hashtag renkliyakakariyer hashtag teknoloji hashtag startup hashtag mentor hashtag kariyer