Bir süredir, 5G teknolojisini, önemini ve hayatımızda neleri değiştireceğini anlamaya çalışıyorum.
Blockchain, yapay zeka ve kuantum bilgisayarlar ile birlikte, yakın gelecekte dijitalleşme ve dönüşüm sürecinde “leap frog” olarak ifade edilen, ciddi bir sıçrama ve atılım yaratma potansiyeli olan alanların başında 5G teknolojisinin geldiğini düşünüyorum.
Niye mi?
İçinde olduğumuz dijital dönüşüm sürecinin arkasındaki itici güç olarak öne çıkan alanların başında mobil teknolojilerin ve mobil cihazların geldiği net.
Geçmişte yarattığı değişim ve etkilere baktığımda, gelecekte de neler yapabileceği için sağlam ipuçları veriyor.
1990’larda öncelikle ses ve kısa mesajla, iletişim anlamında hayatımızda devrim yaratan cep telefonları ve GSM altyapısı, son 30 yıla damga vuran, dijital çağı tetikleyen ve katalizör görevi gören çok önemli bir etken haline geldi.
Önceleri sadece sesli görüşmeye hizmet eden mobil cihazlar, bugün artık pek çok fonksiyonu karşılayan, hayatımızı kolaylaştıran, olmazsa olmaz bir yapıya kavuştu.
Bu süreçteki ilk önemli evrimi, 2000 ‘lerde geniş bant ile birlikte, cep telefondan akıllı telefona geçişle yaşadık
Steve Jobs’un 2007 yılında sahnede ilk iphone cihazını tanıtmasıyla, bu değişim çok farklı bir ivme kazandı ve yepyeni bir döneme girdik.
3G ile, ses ve yazının yanı sıra, resim, video, müzik gibi çok farklı içerikleri elimizdeki cihazlarla üretir, erişir ve kullanır olduk.
Wireless teknolojisi ile birlikte, sadece akıllı telefonlar değil, tablet, giyilebilir teknoloji, akıllı cihazlar ve daha geniş anlamda IoT evreni oluştu.
Bu değişimi ve gelişimi çabuk kavrayan ve uyumlanan bir çok şirket ve girişimci, 2000’lerin başında inanılmaz fırsatlar yakaladı ve başarı hikayelerine imza attı.
Bu dönemin ürünleri olan Instagram, YouTube, Twitter, Linkedin gibi sosyal medya mecraları hem bireysel hem de kurumsal yaşamda çığır açan yenilikler ve fırsat pencereleri yarattı.
Elbette bu değişim ve yeni iş modelleri, teknoloji ve startup şirketlerin öne çıkmasına aracılık ederken, bazı sektörler ve köklü şirketler için ise ciddi bir yıkıcı rekabet etkisi yarattı.
Şimdi 5G hayatımıza giriyor.
Sadece marjinal fayda sağlayan, bir tık daha gelişmiş bir teknolojiden değil, aslında çok daha radikal değişimler yaratma potansiyeli olan bir teknolojiden bahsediyoruz.
GSM teknolojileri konusunda uzman değilim, ama okuduğum rapor, makale ve kitaplar hep aynı mesajları içeriyor.
5G ile birlikte, artık IoT evreni ve etkileşim çok daha farklı bir seviyeye ulaşacak. Robotlar, makinalar, sürücüsüz araçlar, akıllı şehirler, AR/VR uygulamaları farklı bir boyut kazanacak.
İnsansız ve sürücüsüz araçlar, akıllı şehir uygulamaları, holografik konferans ve iletişim uygulamaları gibi şu anda mevcut olan, ama henüz alt yapı yeteri kadar “robust” olmadığı için çok yaygın hale gelemeyen alanların önü açılacak.
Tüm bu geniş ve bağlantılı evren, teknolojik olarak çok daha güçlü ve etkin şekilde yönetilebilir hale gelecek.
4G ile ortalama 22 dakika süren bir HD film indirme, 5G ile 32 saniye sürecek. 5G sadece hız anlamında değil, GSM teknolojisinin kapasitesi, bekleme ve gecikme zamanları açısından da çok daha üst seviye kullanıma izin verecek.
1 km2 alanda 4G ile yaklaşık 10.000 cihaza servis sağlanabilirken, 5G ile bu 1 milyona çıkacak.
Şunu da söylemek lazım, 5G teknolojisinin yaratacağı bazı sorunlar, yan etkiler, riskler ve oldukça ciddi engeller görünüyor. O yüzden de bu yeni teknoloji ile ilgili farklı görüş ve spekülasyonlar var.
Dünya genelinde 5G teknolojisinin hazır hale gelmesi için 1 trilyon USD düzeyinde bir yatırım ihtiyacından bahsediliyor. Başta Çin olmak üzere, bir çok ülke 5G teknolojisine inanılmaz yatırım yapıyor.
Kesin olan, çok yakında 5G hayatımıza çok daha yaygın ve güçlü bir şekilde girecek.
Nasıl ki, mobil cihazları ve GSM teknolojisini erken fark edenler çok önemli fırsatlar yakaladı, benzer durum 5G ile de olacak.
Blockchain, yapay zeka ve kuantum bilgisayarlardaki gelişme ile birlikte bu teknolojiyi de iyi anlayan ve yaratacağı fırsatları iyi değerlendirip, inovatif, yaratıcı çözümleri üretebilenler hızla öne çıkacak diye düşünüyorum. Özellikle de startup girişimciler için, 5G çok yeni fırsat pencereleri açma potansiyeline sahip.
Kendinden öncekiler gibi, 5G teknolojisi de kendi döneminde öne çıkan markalar, şirketler yaratacak gibi görünüyor.
Bekleyip, göreceğiz.
Copyright © 2021 · Okan Utkueri
www.okanutkueri.com sayfalarında yayınlanan tüm içerik hakları Okan Utkueri’ye aittir.